Je weet meer dan je meet

Het is de ‘week van de werkstress’! Wat een kans om iets te doen aan collectief zoeken naar meer balans in onze overspannen arbeidscultuur.

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakte een bomvolle website onder de titel ‘Duurzame inzetbaarheid’ – daarmee al verradend dat het niet om welzijn gaat, maar om economisch rendement. Belangrijk, maar het beperkt de scope nogal. (En wat is de link met kaas, nondeju?)

Klik voor de website.

Vanmorgen meldde BNR dat TNO werkstress wil helpen voorkomen met sensoren en instrumenten die fysieke reacties meten.

‘Dat kan tegenwoordig steeds mooier, met allerlei “wearables”: horloges die hartslag kunnen meten, maar ook bijvoorbeeld huidgeleiding, voor de mate van opwinding. We doen ook analyses uit haar: het stresshormoon cortisol (…) wordt dagelijks in het haar opgeslagen en haar groeit een centimeter per maand.’

In al dat meetgeweld – wat een lekkere businesscase bij meer dan een miljoen mensen met stress per jaar! – wordt vergeten dat je ook je innerlijk bewustzijn kunt trainen.

En als je dat te zweverig klinkt: ik heb het erover dat je kunt leren en oefenen om zodanig aandacht te hebben voor je lichaam, dat je voelt wat er binnen in je gebeurt.

En dat je vervolgens contact kunt maken met wat het je te vertellen heeft.

Echt: je weet meer dan je meet.
Gratis, ook nog.

Klik voor het radio-item.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *